Macramé basis uitleg
OverzichtVoor macramé heb je weinig andere materialen nodig behalve een schaar, een stok of houten ring eventueel kralen als je het werk extra wil versieren en natuurlijk je handen.
Met de kennis van een paar basis knopen kan je al veel verschillende projecten maken. En als je een aantal basis knopen gaat combineren krijg je steeds meer mogelijkheden en ontdek je ook je eigen stijl.
Gewoon doen, uitproberen en af en toe wat uithalen.
De materialen.
Het macramé koord.
Wil je er sieraden maken kies dan voor 0.5 tot 2 mm katoen waxkoord. Het heeft een lichte glans wat in sieraden een mooi effect geeft. Geef je de voorkeur aan planten- en wandhangers dan zou je in principe met elk koord kunnen knopen. Mijn voorkeur gaat uit naar gerecycled katoenkoord die je in de webshop kan vinden in 3, 5 en 6mm. Het werkt prettig en rekt niet. En is behalve in naturel ook in verschillende kleuren verkrijgbaar.
Stokken, takken en ringen.
De draden waarmee je gaat werken knoop je altijd ergens aan vast. Voor een plantenhanger gebruik je meestal een houten of metalen ring. Voor en lampenkap een metalen ring met een doorsnede naar keuze. En voor een wandhand hanger gebruik je een tak uit de natuur of een stok die je naturel laat of een kleurtje kan geven. Maar een koperen buis kan ook.
Wat je ook gebruikt bedenk dat het stevig genoeg moet zijn op het gewicht van het project en eventuele planten te dragen.
Hulpmiddelen en gereedschap.
Schaar. Dat lijkt me duidelijk.
Tangetje. Om de koorden van een wikkelknoop mee door te trekken.
Centimeter. Om de lengte van de koorden mee te meten.
Kledingrek, clip,stoel, of grote teen.
Je hebt behalve de ring of stok waar je het project uiteindelijk aan ophangt ook nog iets nodig om aan te werken. Werk je klein dan kan je het macramé koord met een clip vast zetten aan de bovenkant van een plank die je als werkbord gebruikt. Werk je met een stok dan kan je die door de open rugleuning van een stoel steken. Mits het project dat je gaat maken niet te breed is. Wat ook erg handig werkt is een verrijdbaar in hoogte verstelbaar kledingrek. Je maakt je project daaraan vast met een S-haak of knoopt het vast met een touwtje. Maak je een plantenhanger met een houten ring. Gebruikt dan je grote teen, steek die door het gat van de ring en je kan overal werken. Lekker in het park in de zon bijvoorbeeld.
Hulp touwtje. Om je werk mee aan een rek te knopen.
of bosje draad bij elkaar te houden.
Schilderstape. Dit draai je om de uiteinden van de koorden tegen het rafelen. Je krijgt daardoor ook het koord makkelijker door een kraal. En schilderstape is ook makkelijker weer los te krijgen dan plasticplakband.
En dan beginnen.
Macrameeën doe je met een even aantal koorden. Die je vastmaakt aan een ring of stok. De twee buitenste koorden noem je werkdraden. De twee middelste draden noem je vuldraden en gebruik je om omheen te knopen.
De eerste draad heet altijd de linkerdraad. Ook al is die draad door het knopen van de rechter kant gekomen.
Hoe veel koord heb je nodig?
Ja zo'n beetje de belangrijkste vraag, maar ook eentje die moeilijk te beantwoorden is.
Het is afhankelijk van wat je gaat maken.
Welke dikte koord je wil gebruiken.
Of je veel of weinig knopen gaat maken en welke knopen je gaat maken.
Maak je een wandkleed en ligt het accent in het midden van je kleed dan moeten die draden langer zijn dan de rest.
De vulkoorden blijven langer dan de koorden waarmee je knoopt. Merk je nu ''onderweg'' dat er een groot het verschil ontstaat tussen de koorden dan kan je ook wisselen door de vulkoorden als werkkoorden te gebruiken en de werkkoorden als vulkoorden. Dan werk je het verschil wat weg.
Maar al met al nog steeds geen antwoord op de vraag hoe lang moet het koord zijn.
Moet het werk 1 meter lang zijn. En maak je veel knopen. Neem dan 5x de lengte dus knip 10 meter af.
Want je doet het koord dubbel en knoopt het om een ring of stok. Maak je weinig knopen en gebruik je veel open ruimtes bijvoorbeeld bij een plantenhanger dan kan 2x de lengte genoeg zijn.
Denk er aan hoe dikker het koord hoe robuuster je werk. En hoe meer koord je nodig hebt.
Tja en soms gok je niet helemaal goed en moet je onderweg je patroon aanpassen door minder knopen te maken of moet je uiteindelijk iets meer lengte koord afknippen dan je eigenlijk zou willen.
Relax en ontspan.
Hoewel macramé rustgevend en ontspannend is om te doen moet je wel aan jezelf blijven denken.
Omdat je staat te werken aan een rek. Kan je last krijgen van je schouders en je nek. Wissel daarom je werkhouding af door te zitten en te staan. Vandaar dat in hoogte verstelbare kledingrek.
Las een pauze in en neem even afstand van je werk.
Doe een paar rek en strek oefeningen, draai met je schouders even naar voor en naar achter.
En let op dat je tijdens je werk ook rustig blijft ademen en niet je adem een beetje in houd omdat je zo aandachtig aan het werk bent.
Patronen lezen.
In de webshop staan patronen voor macramé. Daarin staat de uitleg waar je welke knoop moet knopen.
Het eerste koord is altijd koord 1 het 2de koord is 2 enz.
De knopen
Behalve de knopen die hieronder staan zijn er nog meer. Maar dit zijn de meest gebruikte. Als je wil zien hoe je de knoop maakt.
Klik hieronder op de naam van de knoop en je komt bij onze youtube video's.
Festonknoop
Wikkelknoop
Wisselen van werk en vulkoord
Rechte weitasknoop
Linkse weitasknoop
Rechtse weitasknoop
Knobbelknoop
Josephineknoop
Van Garen en Stof geeft ook workshops macramé.